Reacties van deelnemers

Daar waar alles mag zijn
 zoals het is
Mijn volle geluid
Mijn vrije dans
Het is wie ik ben

(Siepie)

 De jaartraining is voor mij een plek om m’n ziel te helen. De groep is een veilige groep mensen om mee te oefenen, waarin ik me kan laten zien en horen, en me ook bewust word van de gedachten in mij die me klein maken en hoe ik verlang om onder het juk uit te komen. Ik voel het als een voorrecht om in deze groep te zitten en verder te ontdooien en tot leven te komen, en ook om bij het proces van de anderen te mogen zijn, en de schoonheid van de anderen te mogen ervaren. De processen die plaats vinden door de deskundige en liefdevolle begeleiding van jou Erica, omdat je door je talent en levenskracht mensen raakt in hun ziel waardoor ze zich durven te openen en hun bestemming gaan leven. Zo is het voor mij. (Hermine)

Op mijn weg van bewustwording kwam de jaartraining bij Erica voor mij op het juiste moment, waarbij ik de ruimte ging voelen en de moed had om innerlijk te veranderen en te kijken naar oude opgehoopte pijn waarvoor ik niet meer wilde vluchten. Ik word me ervan bewust dat ik hierin geen oordeel hoef te hebben naar mezelf en anderen.  Een training van opnieuw ademhalen, zuchten, au zeggen en uiteindelijk te zingen en mijn innerlijke stem te laten horen. Hierbij de emoties en spanningen die vanuit afweren ontstaan er te laten zijn.  De PRI methode die gebruikt wordt geeft mij herkenning hoe ik in mijn dagelijks doen de afweermechanismen inzet. De inzichten tijdens zingen en dansen in deze training brengen mij dichter bij de liefde en vrijheid die in mijn huist. Erica helpt mij te leren wat ik hierin mag leren vanuit liefde zonder voorwaarden. (Emmy)

In 2011 heb ik vijf weekenden zang en dans gevolgd bij Erica Nap. Het eerste weekend was voor mij een kennismaking en daarna kon ik niet meer stoppen. Dingen die diep in mij begraven lagen en die mij mijn hele leven in de weg zaten kwamen naar buiten via mijn stem. Dat is een verrassend eerlijk proces wat alleen mogelijk is in een sfeer van onvoorwaardelijke en oordeelloze liefde. Grote woorden, maar die sfeer ís er tijdens die weekenden. 
Ik heb het gevoel opnieuw te zijn geboren. (Jany)

Ik heb erg geworsteld met de vragen als wat kom ik hier toch doen op deze aarde, wat is de zin, hoe kan ik overleven? Nu weet ik dat ik een geboren muziekbrenger ben en dat dit genoeg is. Als je vindt waar je hart van gaat zingen, dan is dat wat je hier komt doen!
Soms is het genieten in de trainingen, vooral tijdens het op mezelf dansen…soms ook is het “hard werken”, is het weer even afdalen in die donkere kelder om daar nog 1 en ander op te ruimen. Waar ik voorheen die hele kelder graag wilde ontwijken, durf ik inmiddels zelfs ook in en achter de kasten te kijken. Die kelder is helemaal zo eng niet meer! Het kijken ernaar heeft me ook helderheid en zelfcompassie opgeleverd. (Jolanda)

De thema’s van de training waren voor mij aanleiding om de jaarcursus te beginnen: verbindend communiceren, afweren herkennen en het zingen en dansen.  De opbouw is mooi: eerst inzicht krijgen in wat ik niet ben (illusie), om vervolgens verbinding te maken met wat er wel is (essentie). 
Het is geweldig om Erica te ervaren: hoe ze medecursisten en mij op juist dat moment stimuleert dat het nodig is. Ze brengt complexe lesstof tot iets levends wat daardoor direct geintegreerd kan worden in het dagelijkse leven.
Binnen de cursus ervaar ik de veiligheid om alle aspecten van mezelf naar voren te laten komen. (Ivette) 

Dwalend
 geroepen door warmte en licht
leren luisteren naar wat in me leeft
herkennen welke stem in mij spreekt
is het mijn ware ‘ik’?
me laten zien, horen, klinken
de schaamte voorbij
door donkere pijn naar lichter
afpellen van lagen om bij licht en warmte te komen
me in al mijn puurheid durven laten zien, 
horen
en voelen wat in een ander leeft,
gehoord worden
 me verbinden
zonder uit balans te raken
mijn pad zien
gaan voor het lied van mijn ziel. 

(Manja)